Tilaatko kunnan tai kaupungin laskuun? Pyydä laskutusasiakkaan tunnukset täältä!

Kirjaudu sisään

Lisää kirjoituksiamme

Oppimista haittaavia tuntoaistin häiriöitä voidaan helpottaa

Laajin aistimme, tuntoaisti, luo perustan monien taitojen oppimiselle.  Se miten hahmotamme kehomme ja itsemme osana ympäristöämme, vaikuttaa merkittävästi motivaatioomme ja kykyymme ottaa vastaan uutta tietoa. Tuntoaistin häiriöt siis haittaavat oppimista, joten niiden varhainen tunnistaminen ja kuntoutuksen aloittaminen ovat tärkeitä keinoja oppimisvaikeuksien ehkäisemisessä.

Esimerkkejä tuntoaistin ylireagoinnista

Tuntoaistin häiriöiden tunnistaminen

Häiriöt haittaavat arkea. Ne näkyvät usein erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, peseytymisessä, erikoisina kiputuntemuksina tai vaatteisiin tai ruokiin liittyvinä hieman erikoisina tapoina toimia.
Esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa on vaikea noudattaa jonotussääntöjä, peseytyminen on vastenmielistä, vaatteiden laput tuntuvat häiritseviltä. Yllättävä kosketus kuten halaaminen voi olla vaikeaa.  Häiriön ilmeneminen riippuu siitä, onko pulmana tuntoaistin yli- tai alireagointi.

Tuntoaistin häiriöiden helpottaminen

On tärkeää ottaa arjen toiminnoissa huomioon tuntoaistin häiriöistä kärsivän erityiset tarpeet.  Esimerkiksi vaatteista voi leikata häiritsevät laput pois ja nukkumaanmenoa voi rauhoittaa painopeiton tai hieronnan avulla. Arkisten keinojen lisäksi tuntoaistin häiriöitä voidaan myös erityisesti harjoittaa – siedättää – leikinomaisten harjoitteiden avulla.

Toistoilla ja pitkäjänteisellä harjoittelulla löytyvät eri henkilöille parhaiten sopivat keinot selvitä arjen haasteellisista tilanteista –  yli- tai alireagoivasta tuntoaistista huolimatta.

Lisätietoa tuntoaistista

Tunne, aisti toimi -tuntoaistipaketti on ensimmäinen käytännönläheinen suomenkielinen tuntoaistiin keskittyvä teos, jossa annetaan perustietoa tuntoaistin häiriöistä. Kirjaan on koottu ohjeita tuntoaistia tukeviksi harjoitteiksi, joista useimmat sopivat kaikenikäisille. Kuvallista tukea käytännön tilanteisiin tuovat kirjan harjoitteisiin liittyvät kuvakortit.

Katso ja lataa tästä esimerkkisivuja tuntoaistikirjasta:
Esimerkkejä tuntoaistin yli- ja alireagoinnista

Ellinkauppa tiedottaa!

Myymälä suljettu pysyvästi

Valmistellaan toimitustapoja