Tilaatko kunnan tai kaupungin laskuun? Pyydä laskutusasiakkaan tunnukset täältä!

Kirjaudu sisään

Tässä kirjoituksessa perehdytään saksien valintaan ja käyttöön.

Lisää kirjoituksiamme

Millaiset sakset lapselle? Opas sopivien saksien valintaan ja käyttöön

Oletko innokas askartelija vai inhoatko leikkaa-liimaa-tee-se-itse -puuhastelua? Miten päin vaan, askartelusta tulee mukavampaa tai siedettävämpää, kun välineet ovat sopivat. Niinpä tässä kirjoituksessa perehdytään siihe, millaiset sakset lapselle kannattaa hankkia ja kuinka niitä käytetään. Tylsillä saksilla leikkaaminen on kirjaimellisesti tylsää, joten kannattaa päivittää sakset uusiin ja ennen kaikkea käyttäjän käteen sopiviin. Muutaman seikan huomioimalla pystyy estämään jännetuppitulehduksen tai sen, että leikkaamisen sijaan paperi rypistyy terien väliin. Mukavia askarteluhetkiä!

ELLIn valikoiman sakset:

jousisakset oikeakätiselle lapselle
Sakset kannattaa suojata kun ne eivät ole käytössä, paitsi turvallisuussyistä, myös terän kulumisen ehkäisemiseksi.

Miten saksia pidetään?

Perinteisiä saksia pidetään käyttäen peukaloa ja keskisormea. Etusormen voi asettaa terän lähelle, jolloin saadaan lisävoimaa leikkaamiseen ja apua saksien kohdistamiseen oikealle paikalle.

Mitä pitää ottaa huomioon saksia lapselle ostettaessa?

Vaihtoehtoja on monia, kun mietitään, millaiset sakset lapselle kannattaa ostaa, mutta muutamista ominaisuuksista ei kannata tinkiä: hyvien saksien terät ovat ruostumatonta terästä, joka leikkaa paperin tai ohuen kartongin läpi siististi, ilman ryppyjä tai tarvetta useampaan leikkausyritykseen. Terien väliin on myös syytä kiinnittää huomiota. Liian tiukoilla saksilla leikkaaminen vaatii voimaa, jolloin sormet väsyvät tai tulevat kipeäksi, kun taas liian löysästi kiinnitetyillä terillä leikatessa paperi sujahtaa terien väliin ja rypistyy, jolloin leikkuujäljestä tulee epäsiistiä.

Hyvään istuvuuteen kannattaa panostaa

Saksien pitää tuntua mukavilta käsissä. Kahvoissa ei saa olla teräviä kulmia, eivätkä ne saa painaa mitään kohtaa sormissa tai kämmenissä. Sakset kannattaa valita siten, että niiden kahvoissa on mahdollisimman paljon tarttumapinta-alaa: leikkaamiseen saa enemmän voimaa, jos sormet mahtuvat hyvin rei’istä läpi ja myös kämmen mahtuu tukemaan leikkaamisen liikettä.

Saksien kokoon pitää kiinnittää huomiota, varsinkin silloin kun sakset hankitaan lapselle. Saksien on oltava lapsen käteen sopivat, liian pienet sakset tuntuvat epämukavilta kädessä ja liian isoja saksia on hankala hallita.

koko kädellä käytettävät sakset lapselle
Pieni ei sovi aina pieneen käteen. Saksien sopiva koko on tärkeää leikkaamista vasta harjoittelevalle lapselle: koetapa itse leikata pitkään kynsisaksilla!

Vasenkätinen tarvitsee vasenkätisille suunnitellut sakset

Monissa vasenkätisille myytävissä saksissa vain kahvaosa on käännetty vasenkätisen kädelle sopivaksi, mutta saksien terät on kiinnitetty samalla tavalla kuin oikeakätisten saksissa. Hyvän leikkuujäljen varmistamiseksi myös terien asento pitäisi kääntää siten, että kämmentä lähempänä oleva terä liikkuu leikatessa alaspäin. Jos vasenkätinen leikkaa saksilla, joissa kämmenen puoleinen terä liikkuukin leikatessa ylöspäin, käden liike väätää teriä poispäin toisistaan. Sujuvaa saksien käyttöä varten terien pitäisi painautua toisiaan vasten. Lisäksi leikkaaja ei tällöin näe tarkasti, mistä saksi leikkaa, koska väärinpäin oleva terä peittää näkyvyyden leikkauskohtaan. Väärä kätisyys saattaa myös lyhentää saksien käyttöikää, kun vääntyvä terien liike kuluttaa teriä ja saksien kiinnitystä.

Erilaiset sakset

Perinteiset sakset ovat kaikille tutut: terät liikkuvat sik-sak, ylös-alas, ja paperi tai kartonki jakautuu kahteen osaan. Perinteiset saksien lisäksi voidaan käyttää erikoissaksia, joilla voidaan helpottaa saksien käytön opettelua ja leikkaamista tai tukea leikkaavan käden asentoa.

erilaisia erikoissaksia, joilla opetaan saksilla leikkaamista lapsille
Edessä koko kämmenellä käytettävät sakset, pakkauksen päällä kimppasakset ja tavalliset jousisakset

Jousisakset

Jousisaksissa saksien kiinnityksen sisään on lisätty jousi, joka  pongautta suljetut sakset takaisin auki. Saksien käyttäjän ei tarvitse osata kuin painaa sakset kiinni, ja jousi hoitaa puolet leikkaushommasta. Jousisakset sopivat henkilöille, joilla on motorisia vaikeuksia tai joiden käsistä puuttuu leikkaamiseen tarvittavaa voimaa.

Jousisaksia saa ELLIstä yksittäisinä sekä oikea- että vasenkätiselle. Ne kuuluvat myös Erityissakset-pakkaukseen.

Koko kämmenellä käytettävät sakset

Koko kämmenellä käytettävissä saksissa ei ole erillisiä kahvoja sormille. Niistä on vaikeampi saada otetta, mutta koska niillä pääsee käyttämään koko kämmentä muutamien sormien sijaan, ne sopivat henkilöille joilta puuttuu puristusvoimaa. Lisäksi saksissa on jousisaksien tapaan jousi, joka pongauttaa suljetut sakset auki, jolloin saksilla leikkaaminen ei vaadi niin paljon näppivoimaa.

Koko kämmenellä käytettäviä saksia voi ostaa ELLIstä joko yksittäisinä tai Erityissakset-paketissa.

Kimppasakset

Kimppasaksien kahvoissa on tuplamäärä reikiä: yhdet leikkaamista opettelevan sormille ja toiset ohjaajan sormille. Niitä voidaan käyttää, kun:

  • leikkaajalla ei ole tarpeeksi voimaa käyttää saksia yksin
  • leikkaamista opettelee henkilö, jolla on huono käsi-silmäkoordinaatio
  • leikkaajan kädet tärisevät siten, että yksin leikkaaminen ei onnistu

Kimppasaksien avulla ohjaaja voi, ei kädestä, vaan saksista kiinni pitäen auttaa saksien käytön opettelussa. Aluksi ohjaaja pistää sormensa teriä lähempänä oleviin reikiin, jolloin hän kontrolloi leikkaamista, ja leikkaamista opetteleva saa tuntuman siihen, miltä saksien käyttö tuntuu. Kun näin on harjoiteltu tarpeeksi, ohjaaja voi vuorostaan laittaa sormensa teristä kauempana oleviin reikiin, jolloin hän pystyy olemaan tukena leikkaamista opettelevan harjoitelulle, sekä tarkkailemaan, kuinka harjoittelu edistyy.

Kimppasakset kuuluvat Erityissakset-pakkaukseen, jossa on seitsemät erilaiset sakset.

Ellinkauppa tiedottaa!

Myymälä suljettu pysyvästi

Valmistellaan toimitustapoja