Tilaatko kunnan tai kaupungin laskuun? Pyydä laskutusasiakkaan tunnukset täältä!

Kalasataman myymälämme on sulkenut ovensa pysyvästi. Verkkokauppamme on tietenkin edelleen aina auki ja lisätietoa varaston muutosta näet tästä!

 

Kirjaudu sisään

Puheopetuksen apuvälineillä helpotetaan äänteiden harjoittelua ja kehitetään suun motoriikkaa.

Lisää kirjoituksiamme

VaNen ViLLE-tehtävät

Digitaaliseen ViLLE-ympäristöön on laadittu VaNeen omat materiaalit, jotka seuraavat viikkosuunnitelmia. Opettaja voi huoletta antaa näitä tehtäviä oppilailleen, koska tehtävät ovat varmasti VaNea, “täsmää” ja huolellisesti

Lue kirjoitus

VaNe-Koulutukset

Vaikka materiaaleja voi käyttää ilman koulutusta, suosittelemme luokka-asteittain järjestettäviä koulutuksia, jotta menetelmän käyttäminen onnistuu parhaiten. Koulutusten tavoitteena on antaa opettajalle valmiuksia opettaa matematiikkaa unkarilaisen Varga-Neményi

Lue kirjoitus

Apuvälineet äänteiden harjoitteluun ja suun motoriikkaan

Puheopetuksessa voidaan käyttää myös apuvälineitä, joilla opetetaan kädestä – tai siis kielestä – pitäen, miltä eri äänteet tuntuvat suussa. Kun tunne ärrän pärinästä tai ällän oikeasta ääntämiskohdasta on ensin synnytetty apuvälineellä, samaa tunnetta on helpompi lähteä hakemaan harjoituksissa.

Suun limakalvojen ja lihasten stimuloiminen on tärkeää myös monilla aistiyliherkillä ihmisillä, joilla suun herkkyys voi aiheuttaa rajoitteita syömisessä, juomisessa tai hampaidenpesussa.

R-tremulaattori -hammasharja ja kertakäyttökärjet

Suomen kielen R-äänne on vaikea ääntää. R-tremulaattorina toimivan sähköhammasharjan avulla lapselle voi opettaa, miltä oikeanlainen ärrän tärinä tuntuu kielessä. Tässä hammasharjassa kierrosluku on tarpeeksi matala, kun taas monet uudemmat, tehokkaammat mallit ovat tremulaattoreiksi liian vikkeliä. Aseta kertakäyttökärki hammasharjan harjapaikkaan ja laita se lapsen kielen alle.

Harjoituksia saa tehdä vain puheterapeutin ohjeiden mukaan ja aikuisen valvonnassa!

Lisätietoa R-tremulaattoriharjasta ja sen kertakäyttökärjistä voit lukea nettisivuiltamme.

Toothette oraalimotoriikkatikut


Toothette-vaahtomuovi”tikkarit” ovat erinomaisia apuvälineitä suun limakalvojen stimulointiin. Kostuta vaahtomuovi ja sivele tikulla suuta. Tämä luo limakalvoille tuntemuksia, joihin tottuminen helpottaa syömistä, juomista ja hampaiden pesua. Toothette auttaa myös poskilihasten toiminnan tunnistamisessa ja aktivoinnissa. Se on tärkeää pureskelulle.

Tikulla voidaan myös auttaa lasta paikallistamaan eri äänteiden kohtaa. Kosketa tikulla ylös, alas tai sivuille, ja pyydä käyttäjää viemään kielensä tikun luo. Näin voidaan opetella, missä kielen kärjen tulisi olla R-S-L -äänteissä tai missä kielen kannan tulisi olla K:ta äännettäessä. Samaa harjoitusta voi tehdä toki jäätelötikullakin.

Tikun avulla voidaan myös opetella nesteen nielaisemista. Kasta vaahtomuovi pieneen määrään nestettä ja kostuta kieltä. Ota tikku pois suusta ja pyydä lasta nielaisemaan neste. Mehu tai vaikkapa hunaja saattaa olla vettä parempi vaihtoehto harjoitukseen.

Jäätelötikku-kielilastat

Puunväriset jäätelötikkumme ovat elintarvikelaatua, ja sopivat siten käytettäväksi kielilastoina!


Katso myös: Erityisopetuksessa käytettävät materiaalit: Puheopetus

Kiitoksemme puheterapeutti Leena Korjus-Julkuselle tämän kirjoituksen tarkistamisesta ja kommentoinnista!

Ellinkauppa tiedottaa!

Kalasataman myymälä palvelee Ma-Pe klo 9:00 - 16:30

Valmistellaan toimitustapoja