Tilaatko kunnan tai kaupungin laskuun? Pyydä laskutusasiakkaan tunnukset täältä!

Kirjaudu sisään

Puheopetuksen apuvälineillä helpotetaan äänteiden harjoittelua ja kehitetään suun motoriikkaa.

Lisää kirjoituksiamme

Apuvälineet äänteiden harjoitteluun ja suun motoriikkaan

Puheopetuksessa voidaan käyttää myös apuvälineitä, joilla opetetaan kädestä – tai siis kielestä – pitäen, miltä eri äänteet tuntuvat suussa. Kun tunne ärrän pärinästä tai ällän oikeasta ääntämiskohdasta on ensin synnytetty apuvälineellä, samaa tunnetta on helpompi lähteä hakemaan harjoituksissa.

Suun limakalvojen ja lihasten stimuloiminen on tärkeää myös monilla aistiyliherkillä ihmisillä, joilla suun herkkyys voi aiheuttaa rajoitteita syömisessä, juomisessa tai hampaidenpesussa.

R-tremulaattori -hammasharja ja kertakäyttökärjet

Suomen kielen R-äänne on vaikea ääntää. R-tremulaattorina toimivan sähköhammasharjan avulla lapselle voi opettaa, miltä oikeanlainen ärrän tärinä tuntuu kielessä. Sähköhammasharjan kierrosluvun on oltava tarpeeksi matala, ja monet uudemmat, tehokkaammat mallit ovatkin tremulaattoreiksi liian vikkeliä. Suosittelemme siksi mahdollisimman lempeää liikettä tekevää lasten hammasharjaa. Aseta kertakäyttökärki hammasharjan harjapaikkaan ja laita se lapsen kielen alle.

Harjoituksia saa tehdä vain puheterapeutin ohjeiden mukaan ja aikuisen valvonnassa!

Lisätietoa R-tremulaattorin kertakäyttökärjistä voit lukea nettisivuiltamme.

Toothette oraalimotoriikkatikut


Toothette-vaahtomuovi”tikkarit” ovat erinomaisia apuvälineitä suun limakalvojen stimulointiin. Kostuta vaahtomuovi ja sivele tikulla suuta. Tämä luo limakalvoille tuntemuksia, joihin tottuminen helpottaa syömistä, juomista ja hampaiden pesua. Toothette auttaa myös poskilihasten toiminnan tunnistamisessa ja aktivoinnissa. Se on tärkeää pureskelulle.

Tikulla voidaan myös auttaa lasta paikallistamaan eri äänteiden kohtaa. Kosketa tikulla ylös, alas tai sivuille, ja pyydä käyttäjää viemään kielensä tikun luo. Näin voidaan opetella, missä kielen kärjen tulisi olla R-S-L -äänteissä tai missä kielen kannan tulisi olla K:ta äännettäessä. Samaa harjoitusta voi tehdä toki jäätelötikullakin.

Tikun avulla voidaan myös opetella nesteen nielaisemista. Kasta vaahtomuovi pieneen määrään nestettä ja kostuta kieltä. Ota tikku pois suusta ja pyydä lasta nielaisemaan neste. Mehu tai vaikkapa hunaja saattaa olla vettä parempi vaihtoehto harjoitukseen.

Kielilastat

Valikoimassamme on 100 kappaleen pakkaus kielilastoja.


Katso myös: Erityisopetuksessa käytettävät materiaalit: Puheopetus

Kiitoksemme puheterapeutti Leena Korjus-Julkuselle tämän kirjoituksen tarkistamisesta ja kommentoinnista!

Ellinkauppa tiedottaa!

Myymälä suljettu pysyvästi

Valmistellaan toimitustapoja