Tilaatko kunnan tai kaupungin laskuun? Pyydä laskutusasiakkaan tunnukset täältä!

Kirjaudu sisään

Tässä blogissa esitellään ELLIn ratkaisuja puheopetukseen.

Lisää kirjoituksiamme

Erityisopetuksessa käytettävät materiaalit: Puheopetus

Mitä puheterapiassa ja puheopetuksessa tehdään? Tässä blogissa esitellään ELLIn ratkaisuja ja materiaaleja puheopetukseen.

Katso myös muut Erityisopetuksen materiaalit -sarjan osat:
Lue täältä matikan erityisopetuksen materiaaleista.
Lue täältä äidinkielen ja S2:n erityisopetuksen materiaaleista.
Lue täältä visuaalisen hahmotuksen materiaaleista.

Äänne – sana – vuorovaikutus

Puheen ongelmat eivät ole vain pehmeitä tai puuttuvia ärriä tai suhisevia ässiä. Monet artikulaatiohäiriöistä  kärsivät arastelevat usein puhumista ja kuvittelevat, epäselvän puheensa vaikeuttavan vuorovaikutusta toisen kanssa, vaikka näin ei todellisuudessa olisikaan. Suun ja kasvojen lihasten  ja itse äänteiden harjoittelemisen lisäksi puheopetuksessa pitää panostaa myös sanastonhallintaan, puheilmaisuun ja vuorovaikutukseen.

Samoin kuin kirjoittamisen vaikeuksienkin kanssa, puheen vaikeudet on voitu ennen virheellisesti tulkita tyhmyydeksi, mutta se, ettei saa ajatuksiaan sanotuksi ei tarkoita, ettei ajatuksia olisi! Mitä aikaisemmin puheopetus aloitetaan, sitä helpommalla päästään – mikä ei tietenkään tarkoita, ettei siitä olisi vanhemmallakin iällä hyötyä!

R-S-L-K – siinäpä vaikeimmat äänteet

Tärinävuoren sankarit

Sankarihiiret Hekku ja Huuko seikkailevat läpi artikulaatioharjoitusten! KM Sarianna Tammilehdon Tärinävuoren sankareissa perehdytään artikulaatio-opetuksen teorian perusteisiin ja opettajakohtaisesti kopioitavassa osassa harjoitellaan R, S, L ja K-kirjaimia äänne-, sana- ja lausetasoilla. Kirjan tekstejä voi käyttää myös yleisesti alkuopetuksessa lukemisen harjoitteluun.

Tärinävuoren sankarit on uudistettu versio aiemmasta, jo loppuunmyydystä Tärinävuoren Aarre -materiaalista. Tärinävuoren sankareihin on lisätty harjoituksia K-kirjaimen ääntämisestä ja teoriaosuus on päivitetty. Tärinävuoren sankareissa on myös valmiita viestipohjia huoltajien kanssa käytävään keskusteluun seka pieni, kuvitettu artikulaatiotesti. Kirjan suunnittelussa on myös huomioitu kotiläksyjen antaminen: jokaiseen kokonaisuuteen liittyy useita harjoituksia, joista on helppo valita itsenäiseen harjoitteluun sopivia tehtäviä.

Herra R ja kissa D tärinän jäljillä

Herra R ja kissa D tärinän jäljillä on koulun tai päiväkodin erityisopettajan käyttöön tarkoitettu kopioitava materiaali. Materiaalin harjoituksia kopioidaan r-äännettä harjoittelevalle lapselle kotiharjoituksiksi. Lapsen kotona oleva aikuinen sitoutuu tekemään r-harjoituksia lapsen kanssa, ja lasta motivoidaan tehtävien lopuksi tehtävämonisteissa olevilla väritys- ja piirrustustehtävillä.

Lue lisää Herra R ja kissa D tärinän jäljillä -materiaalista tästä blogista.

Pupupeli

Pupupeli on innostava tapa harjoitella mm. sanoja, äänteitä, nimeämistä tai kerrontaa. Pupupeli on tavallaan käänteinen versio perinteisestä muistipelistä, sillä parien sijasta haetaan omaan pelialustaan sopivia pupuja. Söpöt pupukortit on aseteltu pelikansioon tehtäväkorttien taakse. Suorittaessaan kortin tehtävän pelaaja pääsee kurkistamaan kortin takana olevan pupun kaulassa olevaa rusettia. Jos rusetin väri on sama kuin pelaajan pelilaudan reunukset, pelaaja saa kortin pelilaudalleen.

Pupupeliin julkaistut R-S-L -kuvasanakortit ja kirjainkortit on tehty nimenomaan puheopetukseen. Lue lisää Pupupelistä täältä.

Ellin kortit

Ellin kortit ovat monikäyttöiset kuvakortit puheen, kielen ja kirjoittamisen harjoitteluun. Korteilla voi harjoitella mm. nimeämistä sekä alku- ja loppuäänteiden tunnistamista. Lisää vinkkejä Ellin korttien ja muiden kuvakorttien käyttöön voit lukea ältä. Ellin korttisarja perustuu Kirsti Remeksen artikulaatiotestiin. Jokunen kuva päivitettiin uudessa korttisarjassa, esimerkiksi kelkka ja tupakkapiippu vaihtuivat nykylapsille toivottavasti tutumpiin pulkkaan ja savupiippun.

Ellin kortit on loppuunmyyty, mutta voit ladata verkkokaupastamme Ellin korttien ja Remeksen artikulaatiotestin sanalistat.

Suujumppapelit – puhku ja puhalla, ilmeile ja virnuile

Suujumpassa harjoitetaan hyvän artikulaation kannalta tärkeitä suun ja kasvojen lihaksia. Kuten kaikessa lihasten harjoittelussa, toistot ovat tärkeitä, mutta lapset eivät oikein jaksa innostua pelkästä monotonisesta pumppaamisesta. Suujumppapeleillä naaman vääntelystä saadaan hauskaa, ja myös ne lapset, jotka eivät tarvitse suujumppaa saadaan mukaan. Tällöin suujumppa voidaan ottaa osaksi koko ryhmän toimintaa, ja ei-aina-niin-mukavat harjoitukset muuttuvat yhteiseksi irvistelyleikiksi.

Myotopia

Myotopian pelien monipuoliset harjoitukset ovat juuri niitä perinteisiä, puuduttavia, mutta ehdottoman tärkeitä suujumppia sekä puhallus- ja imemisharjoituksia, joita sekä lapset että ohjaajat väsyvät tekemään. Pelillistämisellä harjoituksiin on saatu uutta potkua, kun lapset pääsevät oheistoimintana hyppyyttämään sammakkoa pitkin lummelampea tai onkimaan kaloja akvaariosta.

Peleistä monet ovat kehittäviä myös lapsille, jotka eivät tarvitse suujumppaa: paketissa on myös paljon kielellisten taitojen vahvistamiseen sopivia pelejä ja esimerkiksi sateenkaarikalaa tai käärmeen nahkaa koristeltaessa voidaan harjoitella muotoja, värejä ja jaksottamista.

Mimic-huuliokuvat

Mimic-huuliokuvakortit toimivat mallina artikulaatiossa tarvittavien suun lihasten vahvistamassa jumpassa. Mimic-korttien piirrokset ovat yksinkertaisia ja sopivat hyvin pienille lapsille. Peliohjeissa on vinkkejä harjoittelun monipuolistamiseen.

Vuorovaikutus

Kili – Kieli ja liikunta

Kehollisuus on tärkeä osa ilmaisua ja hahmottamista. Kilissä kartoitetaan ja harjoitetaan kielellisistä vaikeuksista kärsiviä lapsia ääntä ja liikettä yhdistävillä harjoituksilla. Harjoitukset, kuten pallopiiri, junaleikki tai rakennustyömaa, sopivat kaikille lapsille. Niitä voi käyttää myös tuntoaistin häiriöistä kärsivien lasten kanssa. Harjoituksissa käytetään oman kehon ja äänen lisäksi korttimateriaaleja ja Kili-kansioon sisältyviä, joko CD:nä tai USB-muistitikulla saatavana olevia, ääniraitoja.

Kuttu – Kuvin tuettu leikki & Kuttu2

Kutussa harjoitellaan leikkimistä ja kaikkea mikä leikkiin kuuluu: annetaan mielikuvituksen lentää ja kerrotaan tarinoita, mietitään, mitä omalle leikkihahmolle tapahtuu seuraavaksi ja kuinka muiden leikkijöiden toimet vaikuttavat siihen. Kutussa leikitään pahvisilla eri ympäristöjä kuvaavilla pelialustoilla. Lelujen sijasta käytetään laminoituja piirroskuvia, jotka eivät vedä liikaa huomiota itseensä, vaan keskittyminen säilyy tekemisessä. Leikki on strukturoitua: ensin luodaan omat leikkihahmot, jotka myöhemmillä leikkikerroilla seikkailevat eri leikkialustoilla tehden kullekin leikkialustalle ominaisia asioita: Ravintolassa tilataan ja syödään ruokaa, maatilalla hoidetaan eläimiä, autokorjaamossa korjataan autoja ja urheilukentällä järjestetään keppihevosille estekisat.

Alkuperäinen Kuttu aloittaa leikin ja syksyllä 2016 ilmestynyt jatko-osa Kuttu2 sisältää lisää leikkialustoja ja leikkihahmoja.

Ellinkauppa tiedottaa!

Myymälä suljettu pysyvästi

Valmistellaan toimitustapoja